Studentská jídla
Příspěvky
Špekáčky na pivě.
9. 11. 2008
Špekáčky na hřbetu nařízneme do mřížky a na protilehlé straně podélně a plníme proužky cibule. Vložíme na větší pekáček, zasypeme nakrájenou paprikou, případně zbytky cibule a polijeme kečupem. Můžeme posypat i pepřem nebo chilli kořením, případně česnek. To vše zalijeme černý pivem a pečeme v troubě asi 2 hodiny
Čočkový salát
9. 11. 2008
40 dkg opláchnuté čočky namočíme na 2 hodiny do vody (i přes noc), pak ji ji v té samé vodě uvaříme. Čočku slijeme a do ještě horké vmícháme trochu oleje, octa, pepře, sůl, špetku cukru a vychladíme. Do prochladlé čočky vmícháme podle chuti nakrájené vařené vejce, okukry , papriku, cibuli a podobně.
Vaječná smaženka
8. 11. 2008
Rozšlehané vejce osolíme, přidáme 2 lžíce mléka a 1 lžíci strouhánky a rozšleháme. Vlijeme na teflonovou pánev a osmažíme z obou stran. Na chléb namazaný máslem a hořčicí položíme vychladlou smaženku a ozdobíme okurkou a cibulí.
Zelňačka
8. 11. 2008
Do osolené vody vsypeme sáček kysaného zelí (nejdříve z něj slijeme kyselou vodu a uschováme ji pro pozdější případné dochucení) a vaříme do měkka. Zvlášť uvaříme 1-2 brambory nakrájené na kostky a vložíme do uvařeného zelí. Na lžíci sádla osmažíme cibulku, zasypeme jí lžící hladké mouky a usmažíme světlejší jíšku. Tu zředíme trochou studené vody a vjijeme do polévky. Přidáme nakrájenou klobásu a lžičku sladké papriky. Polévku dochutíme solí, trochou cukru, případně kyselým nálevem ze zelí.
Vaječná omeleta se salámem
8. 11. 2008
Na teflonové pánvi opečeme plátky salámu nebo šunky a zalijeme rozkvedlanými a osolenými vejci. Po zatuhnutí směsi můžeme omeletu otočit , na opečenou stranu položit plátek sýra .
Koprová omáčka
8. 11. 2008
Z 500ml odebereme asi čtvrtinu a rozmícháme v ní 3 lžíce hladké mouky. Zbytek smetany uvedeme do varu, snížíme teplotu a vmícháme smetanu s moukou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ochutíme trochou octa, soli a cukru. Nakonec přidáme kopr.
Těstovinová omeleta
8. 11. 2008
Větší těstoviny (penne- asi 150g) uvaříme podle návodu na sáčku, scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme těstoviny a za častého míchání je opékáme. Zalijeme vaječnou směsí, smíchanou z 4 vajec, 125ml smetany, soli a trošky mleté papriky. Na mírném ohni necháme asi 5 minut tuhnout
Sloní žrádlo
8. 11. 2008
2lžíce oleje, 1lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 1 lžíce octa - zamícháme a prohřejeme na sporáku. Do vychladlé směsi přidáme 5 dkg nastrouhaného salámu, 1 větší cibuli nadrobno nakrájené, sůl, pepř a 2 majolky
Smaženky z játrové paštiky
8. 11. 2008
20 dkg játrové paštiky, 8 dkg vařených brambor, sůl, mletý pepř, 1 až 2 vejce, strouhánka, tuk na smažení. Do misky dáme paštiku a dobře rozmícháme. Přidáme strouhané brambory, vejce, osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhánkou. Z připravené směsi tvoříme malé ploché placičky, které v rozehřátém tuku po obou stranách opékáme do zlatova
Sýrová omáčka na těstoviny
31. 5. 2008
1/4l mléka + pomazánkové máslo + tavený sýr vložíme do hrnce a rozšleháme vidličkou. Necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a vlijeme na těstoviny.